Mikel-Landa Giro de Italia 2017
Tour Column Editie 2017

Beste Ploegleiders

op
1 juni 2017

Stijgende temperaturen, racefietsers op de weg en de Giro op de televisie. Dan weet je, dan ruik je…de Tour komt eraan. In de krant ga ik op zoek naar nieuws over renners die mij straks hoog in de Tour de Westwoud kunnen fietsen. Wie zijn dit jaar de besten? Dumoulin gaat ongetwijfeld een favorietenrol spelen, maar misschien heeft hij al in de Giro zijn kruit verschoten. Terwijl ik dit schrijf lopen zijn darmen leeg, een teken aan de wand?

Dertig jaar Tour de Westwoud. Op de trekkingsavond gaat dat met een feestje gevierd worden. Starten met een hoogtepunt, veelbelovend voor de ongetwijfeld broeierige weken daarna. De tourdirectie had achteraf het feestje eerder gevierd willen hebben, namelijk in de aanloop naar het dertigjarig jubileum. Achteraf wisten ze ook de beste tijd: in de eerste drie weken van oktober 2016.

Want juist die periode geeft de grootste kans op het verkrijgen van tourbaby’s. Tourbaby’s zijn zoals iedere ploegleider weet, een gewild collectors item van de tourdirectie.

Dat weet ook het video tourteam die de pasgeborenen jaarlijks op film vastlegt. Hoe bizar dan dat juist binnen dat zeer gewaardeerde team drie baby’s op komst zijn, waarvan de moeders ruim voor of ruim na de tourweken uitgerekend zijn! Onverschilligheid? Geklungel? Gewoon gefaald? Of is er iets anders aan de hand?

Ik vermoed prestatiedruk en daarnaast de angst voor te hooggespannen verwachtingen van de kleintjes. Een tourbaby moet een kenner in de dop zijn, toch?

Is het die ingebakken oerinstincten van jonge ouders om hun kindje te willen beschermen?

Opvallend is dat geen van de tourdirectieleden voor tourbaby’s heeft gezorgd. Vreemd? Ja, heel vreemd. De, hoewel gerespecteerde, Westwoudse tournotabelen hebben hier hun verantwoordelijkheid op een beschamende wijze laten liggen. Het goede voorbeeld dat doet volgen is door hen niet gesteld.

De komende weken kom ik daarom graag met tourbaby’s van weleer in contact. Om erachter te komen of, en in welk opzicht het een impact op hun leven heeft (gehad). Hopelijk helpt het de angst voor tourbeschadiging bij toekomstige ouders weg te halen.

‘Tourbaby???’ kan dan de eerste drie weken van oktober gewoon weer in vette letters stiekem in persoonlijke agenda’s genoteerd worden.

LABELS
OOK LEUK