Tour Column Tour Column Editie 2022

Beste ploegleiders, 2022-1

op
28 juni 2022

De slotavond, laat ik daar eens mee beginnen. Heerlijk dat we die eindelijk weer samen gaan vieren. Samengepropt om verschillende soorten tafels. Of hangend aan de bar.

Hoe fantastisch de online versies ook waren verzorgd, dat is toch het lekkerst.

Los daarvan wordt ons extra lekkers in het vooruitzicht gesteld, ter gelegenheid van de 35e editie. Een kroonjaar. Met verrassingen.

Worden we uitgenodigd om de nieuw aangelegde Alpe d’Houterweg te beklimmen?

Of wordt het een wandeletappe over het Cor Schipperpad? Ludiek wordt het ongetwijfeld, zeg ik op basis van ervaringen.

Het wordt ook het jaar van opvallende veranderingen. Tourdirecteur Lebllanc en tournotaris Blokkér gaan het spel verlaten.

Hun grote verdiensten gaan zeker nog vermeld worden. Vaker is er een wisseling geweest, maar steeds door generatiegenoten. Dit keer is dat anders. Jongeren die nog geboren moesten worden toen het spel in Westwoud geïntroduceerd werd, nemen plaatst aan de directietafel. Monsieur Lévitan, ook hij beleeft zijn 35e kroonjaar in Tour de Westwoud, gaat zijn zoon Lars, monsieur Prudhomme naast zich op het podium zien. Prudhomme heeft ook in de Franse tour Lebllanc opgevolgd. Vandaar vast en zeker de naamkeuze. De nieuwe tourdirecteur gaat er vol in. Op zijn recent gekochte racefiets wil hij zelf aan den lijve ervaren wat afzien in de Tour is.

Niels Reijn, zoon van tourartiest John Denver, uitte op internet zijn wens naar een nieuw onderdak. Fantastisch dat hij bij Tour de Westwoud een nieuw warm onderkomen heeft gevonden. Twee jongemannen die de vergrijzing in het spel tegengaan. Prachtig, het laat de vitaliteit van het Westwoudse spel zien. Wat ik me afvraag is of de volgende wisseling in de directie een vrouw gaat opleveren? Is het überhaupt onderwerp van gesprek?

Dat de Tour een dynamisch gebeuren blijft, blijkt uit de beslissing om een dag eerder vanuit Kopenhagen te starten. Weliswaar een prachtige fietsstad, maar het betekent wel een extra ‘rustdag’ ( lees: megaverplaatsing naar Frankrijk).

Voor Tour de Westwoud de uitdaging om de trekkingsavond dusdanig aan te passen dat die, zoals we gewend zijn, gladjes gaat verlopen.

En dan gaat de strijd om de felbegeerde beker los. Dagoverwinningen worden gevierd, strookjes zullen voor kopzorgen zorgen, rode vlaggen met enige gêne opgehangen en gele vlag foto’s breeduit gedeeld.

De laatste winnaar was Gerard Stam uit Westwoud, wie gaat hem opvolgen? Mijn betrouwbare bron vermeldt dat het al tien jaar geleden is dat iemand uit Hoogkarspel die eer te beurt viel. Wordt het niet weer eens tijd? Ik beveel in alle bescheidenheid mijn lief aan, die mij en onze oudste dochter eens aan het geel geholpen heeft. Gouden tips worden gewaardeerd.

Ina Hollander

[email protected]

LABELS
OOK LEUK