arrivée à la maison de village Schalm
Tour Column Editie 2017

Beste Ploegleiders

op
8 juni 2017

Ik herken ploegleider Koenis direct! Relaxt richt hij zijn blik op de nieuwste etappe uitslag die Dirk, alias monsieur Hinault, zojuist achter het raam van het wielercafé heeft opgehangen. Pieter ken ik vanuit Hoogkarspel. Hoezo mag hij vrijelijk meedoen en moet ik na dertig jaar nog voortdurend een verklaring van Westwoudse binding met me meedragen? Om niet uit het spel gegooid te worden.
Pieter legt uit dat hij met Tanja Doodeman samenwoont in Woudlust. ‘Het Westwoudse Spel is toch het allermooiste wat Westwoud te biede….’ Pieter stopt abrupt. Een angstige blik op mijn schrijfboekje. ‘En de kermis, de Schalm…’ Pieter haast zich om andere sterke punten van het dorp te noemen. Waren het Tanja’s ogen of haar recht op deelname aan TdW die hem wisten te verleiden? Al een paar jaar deed hij mee op haar naam, nu voor het eerst op de zijne.

Op de derde plaats zie ik Dave Andrews staan. Wie is dat nou weer? Klinkt totaal niet Westwouds.
Laura Bakker legt me uit dat het haar man is, oorspronkelijk uit Bloemendaal komt en eigenlijk geen idee heeft wat hij moet invullen. Dat doet Laura voor hem. Is dat zo? Laura is nauwelijks weg of ik spreek een man die weigert zijn naam te zeggen, maar wel zegt adviezen aan Dave Andrews te geven omdat die geen tourbenul heeft.
En Laura dan? Hij schokschoudert wat. Nee, hij is het die Dave hoog het klassement in heeft geduwd. Meer wil hij er niet over kwijt.

‘Ik zeg niks’ zegt Sascha Zwaan, ‘mij maakt het niet wat je schrijft, maar anderen nemen het serieus.’ Ik ben verrukt. Mijn flauwekul krijgt gewicht.
Dan zijn er dus mensen die het tourapp groepje van Sascha met Rens Schilder, Eke Zijlstra en Dennis Noë echt serieus nemen?
Dat is eng!
Elke dag worden in de app degenen met de meeste punten volledig afgemaakt. Vervloekt, veracht, verguisd. Meedoen is leuk, maar flik het niet om de rest het nakijken te geven.
Ach, de eerste dag van het spel was leuk, toen stonden ze allemaal nog op het eerste blad. Gezellig. De plagerijtjes begonnen toen de eerste naar het tweede blad kukelde.
Daarna was er geen houden meer aan.
‘Vooral Kittel is een bron van frustratie. Die kerel zorgt voor vervelend veel punten.’ Niet voor Sascha die nu 69e staat. ‘K.tkittel noem ik hem.’

Aad, of is het nu monsieur Levitan? komt sportief op de fiets.
‘Moord en doodslag,’ praat ik hem vriendelijk bij. Hij lacht het vrolijk weg en is niet te beroerd om stichtelijke teksten te declameren. ‘Het spel zorgt voor verbroedering in het dorp, laat mensen tot elkaar komen.’ Ik kijk naar Sascha en check of ze het heeft gehoord. Ze knikt: ‘Het dreunt nog na.’

Dan heeft Aad Jeroen van Diepen op schot en spreekt hem streng toe. Tijdens het rondje vlagcontrole heeft hij geconstateerd dat er bij die van Diepens geen tourvlag hangt. Jeroen weet het ook niet, vroeg zijn moeder naar de vlag, maar die gaf geen antwoord. Als een wijs man kiest Jeroen het hazenpad. Tour de Westwoud is in een grimmige fase.

LABELS
OOK LEUK