Tour Column Tour Column Editie 2017

Beste ploegleiders (7)

op
14 juni 2017

Vanuit de verte zie ik dat de twee jongens in een stevig gesprek verwikkeld zijn. ‘Discussie jongens?’ vraag ik aan de mannen die ik herken als Lars en Stefan.
‘Ja,’ zegt Lars, wijzend naar Stefan, ‘Hij twijfelt over de renner op zijn blaadje voor morgen en nou weet hij niet wat hij moet doen. Hij staat 25e, dus ja het kan een verschil maken.’ Ik vraag Stefan wie hij heeft, hij doet een beetje wazig en wappert met zijn blaadje. Barguil meen ik te lezen.

Het is tekenend voor de slotfase in het spel. Zenuwen gaan een rol spelen bij degenen die denken bij de eerste twintig te kunnen eindigen. Zeker als je denkt de meeste truien goed te hebben. Dat heeft Stefan waarschijnlijk. En Lars niet, die doet namelijk heel laconiek.
Nou doei hè, rat, zegt Lars Stefan gedag. De groet van een concurrent? Of een uiting van tederheid waarvan ik de diepte niet kan peilen?

Bijna eng vind ik Kelly Bot. Sprak zij onlangs de hoop uit dat Kittel de tour zou verlaten, een dag later gebeurde dat.
Met Kelly kun je dus maar beter vrienden blijven: wat zij wenst wordt als een spoedbestelling uitgevoerd.

Een ander mirakel is de rangorde van Mariëtte van Diepen en Wil Patrouille. In de eerste week stonden zij op de eerste en laatste plek. Zouden ze in samen in het midden eindigen vroeg ik me toen af.
Wie weet: nu al zijn ze respectievelijk 88 en 87 plaatsen naar elkaar toegegroeid.
Kippenvel!

En hoe staat het met mijn tourpleegkinderen Jeroen van Diepen en Ivo de Heus die al in de eerste dagen twee gekozen renners kwijt waren?
Ik slaak een zucht van opluchting als ik in de uitslag na de 19e etappe Ivo op de 29e plek tegenkom. Ruim boven zijn vader Rob en ver, ver voor zijn broer Dax.
Ik, als oud Tour de Westwoud winnaar had, na nu blijkt, een paar fantastische renners voor Ivo getrokken. Daniël Mc Lay en Liliane Calmejare staan in de ranglijst van renners op de 22e en 23e plaats. Van de 198. Denk daar even aan, Ivo als je hoogt eindigt.

Jeroen, die mijn boekje overnam, is erg tevreden. De 90e plaats lijkt niet hoog, wel als je zelden hoger hebt gestaan. En…hij heeft heel veel truien goed, zeker nadat “joepie!” Kittel onderuit ging en Matthews het groen omgehangen kreeg.
Trouwens, in de app groep Sascha Zwaan zal ook gejuicht zijn toen die kl… Kittel het tourveld ruimde. Een keer winnen, oké, twee keer is ook gegund. Daarna moet het klaar zijn, ben je besodemieterd, gun een ander ook eens wat. Het is vast een heel sociaal groepje.

Bijna is het afgelopen, maar sommige contacten blijven. Zo zagen ‘mijn’ Theo en Janco Beerepoot een bekend gezicht toen ze elkaar op de trekkingsavond zagen. ‘Werk jij ook niet…?’ Inderdaad ING collega’s op dezelfde 16e verdieping.

Het kan allemaal verkeren. En wie er ook wint: Pieter, John, Casper of toch Stefan.
Het was weer top.
Peter van de Oudenrijn, doe je volgend nou ook eens mee? Al die eindeloze discussies over wat je moeder Anja en je broers moeten invullen.
Echte ploegleiders kopen een boekje. Op tijd.

LABELS
OOK LEUK