Tour Column Tour Column Editie 2018

Beste ploegleiders 2018-7

op
28 juli 2018

Beste ploegleiders,

De fietsen van de renners hangen spreekwoordelijk al aan de wilgen; de laatste etappe op zondag is vooral ceremonieel.
Het geel gaat naar Thomas, het groen naar Sagan, de bolletjestrui naar Alaphilippe, het wit naar Latour en het ploegenklassement is voor Movistar Team.
Dus zijn na de tijdrit van vanmiddag veel ploegleiders van Westwoud aan het rekenen geslagen. Er zal gejammerd zijn in de sfeer van ‘Had ik toch maar mijn eerste keus gedaan!’ of gejubeld ‘Wat een geluk, dat ik toch van renner veranderd ben!’

Ik vraag me af hoe het met Dorus Laan is. Al weken staat hij met de gele vlag bovenaan, steeds met een krap aantal punten meer dan de in de zijn nek hijgende volgers.
Met welk gevoel en welke verwachting stapt hij morgenavond De Schalm binnen? Trekt hij zich voor die tijd nog terug op zijn eigen kamertje. Op zoek naar zijn gevoel over de einduitslag. ‘Praat’ dat over hoop op het ereschavot? Of wordt hij voorbereid op een teleurstelling?

Zal Patrick van Diepen nog steeds zo ingenomen zijn met zijn geheimzinnige raadsman? Gaat hij verpletterend stijgen van de 66e plaats naar de top in het klassement?
Zal hij Thomas getipt hebben? Ik denk het eerlijk gezegd niet.

De mening dat “je Froome kiest als je serieus mee wilt spelen” is volgens mijn bescheiden mening breed gedeeld. Wie zag er ten tijde van het inleveren van de truienbriefjes een andere winnaar?
Ik sluit niet uit dat Thomas gekozen is, maar dan door ploegleiders die de eerste tourweek buiten de top honderd vielen. Ploegleiders die vermoedden dat ze op outsiders moesten gokken om een kans te maken.
Heerlijk, die onvoorspelbaarheid van de slotavond. Heerlijk al die onrust bij hen die zich potentieel winnaar wanen.

Of verliezer. Misschien heeft Ian de Vries enorm de pest in dat hij een aantal truien goed heeft en daardoor de laatste rode lantaarn moet afgeven. Misschien lukt mijn eigen ploegleider Theo Klaver dat nog. Want ook zijn truienbriefje is een zootje geworden. Vooruitlopend op de hulding op de Champs Elyssee kan dat alvast geconstateerd worden.

Dan, wanneer in de Tour de France de vele prijzen zijn uitgedeeld, gaat in Tour de Westwoud het grote weggeven beginnen.
Dankzij de vele sponsors die alle jaren voor een indrukwekkend aanbod garant staan.

Ik hoop dat Simon Korse na 31 jaar tussen de gelukkigen zit.

De afgelopen weken heb ik extra genoten van mijn unieke Tour de Westwoud knijperbak, hoewel als bierflesjes houder bedoeld. Jaren geleden gewonnen, maar dierbaar door het spel. Dat gaat verder dan die drie weken in de zomer.
De slotavond wordt fantastisch, natuurlijk.
Daarna rest ons niets anders dan het strijken van de vlag en die netjes opvouwen en opbergen.                                                                                                  Tot volgend jaar…

LABELS
OOK LEUK