Handige tips

Enkele handige tips die, naar onze mening onmisbaar zijn tijdens Tour de Westwoud!

Ik ben mijn strookjes kwijt. Wat nu?
Geen paniek! Klik hier voor de strookjes van 2024

Hoe bereken je een tijd bij het invullen van de strookjes?
Tip 1: Klik hier voor een handig excelbestand.

Tip 2: Je kunt je kans op een hoge klassering of een strookjesprijs aanzienlijk vergroten door een zo nauwkeurig-mogelijke tijd te voorspellen die de etappewinnaar er over zal gaan doen. Er zijn dikwijls meerdere ploegleiders die de juiste etappewinnaar hebben voorspeld en dán wordt de nauwkeurigste TIJD doorslaggevend!

Deze tijd kun je op verschillende manieren berekenen. Sommigen pakken oude etappes van voorgaande Tourjaren erbij, anderen hanteren een “gemiddelde snelheid per uur” en delen die op het aantal kilometers van de etappe. Bij vlakke ritten kan dat, maar in bergetappes wordt dat moeilijker… Maar het kán! Ook gebruiken sommige ploegleiders de etappetijd en afstand van gisteren, delen die op elkaar en vermenigvuldigen de uitkomst met de afstand van morgen en komen zo aan een acceptabele tijd. Maak je een rekenfoutje, dan krijg je soms héle gekke etappe-tijden, zoals 15 uur fietsen of zo. Dus blijf logisch nadenken!

De slimmeriken onder ons kruipen achter de PC en surfen naar de officiële internetsite van de grote Tour. www.letour.fr
Op www.letour.fr kan je dagelijks zien wat de heren in Frankrijk DENKEN welke tijd de renners de komende etappe gaan rijden. Soms worden er zelfs drie “schema’s“ opgegeven : een langzaam schema, een normaal en een schema gebaseerd op een hoge rijsnelheid. Als je dan ook nog HET WEER in de gaten houdt kijk op www.meteoconsult.fr kun je veilig het juiste ‘schema” kiezen. Immers, als het pijpenstelen regent zal er langzaam gekoerst worden. Ook bij 35°C natuurlijk. Maar tussen beide ligt een enorm gat. Wil je het helemaal goed doen, hou dan ook rekening met de WINDRICHTING! (Je vindt de windkracht en windrichting als je doorklikt op VENT onderaan de afbeelding.) Als de etappe overwegend zuidelijk gaat, en op het weerkaartje wordt een sterke noordenwind aangegeven, dan hebben de coureurs de wind in de rug en gaan ze extra snel. Hulpmiddeltje : heb je weinig tijd en wil je tóch de windrichting laten meespelen, kijk op het VENT-kaartje dan even snel of de pijlen groen zijn. Is dat zo, dan speel de factor WIND die dag geen rol. Zijn de pijlen oranje of rood tot donkerrood, dan moet je beslist doorklikken om de windsnelheid per uur te zien, want dán is die hoog en zal zeer zeker invloed hebben op de etappe tijd!

Mocht je op dit gebied nog tips hebben voor je mede-ploegleiders, aarzel dan niet en mail je tip via het contactformulier

Veel succes!